Živimo u vremenu koje nam nudi bezbroj izbora, bilo da je reč o čačkalicama, frižiderima ili telefonima. Preplavljeni smo proizvodima, vrstama, dimenzijama, cenama, različitim kvalitetom i različitim mogućnostima.

U celoj ovoj džungli treba razaznati ono što je pravo za nas. Ono što odgovara nama, a nije nametnuto od strane reklama koje nas grizu gde god da pogledamo. E, to je prava umentost.

Da bismo bili u stanju da prepoznamo prave stvari, moramo dobro poznavati sebe, svoju suštinu, zato što smo svi različiti.

I upravo zbog toga, ne postoji jedan, univerzalni savet, jedan pravi put, niti jedan univerzalni pravi izbor. Izbora je bezbroj a sve što treba da uradite jeste da dobro poznajete sebe, svoje snove i svoj karakter.

Nemojte misliti da su izbori samo stvar srca, ili duše. Ne. Izbori moraju biti i racionalni. Razum mora učestvovati prilikom donošenja odluka. U suprotnom može vam se desiti da se nesvesno udaljite od onoga što vas istinski čini srećnim.

Najlakši način rešavanja ovog svevremenskog sukoba između razuma i osećanja, bilo koji segment života da je u pitanju, jeste da napravite listu svojih ciljeva. Sedite, uzmite papir i olovku i započnite svoju listu ciljeva sa pitanjima.

  1. Šta je to što želite?
  2. Kako možete doći do svog cilja?
  3. Čega morate da se odreknete da biste ga postigli?
  4. Da li je vredno toga?
  5. Da li će vas to učiniti srećnim?

To su pitanja koja vam postavlja vaš razum i koja ne možete niti izbeći, niti ih ignorisati, jer će se vratiti kao bumerang baš u momentu kada postignete svoj cilj, ostavljajući vas sa mišlju “Pa nisam baš to hteo”.

Ciljeve ređamo po prioritetu, te će oni sa manjim prioritetom ustupiti mesto onim jačim. I zapamtite, nije sve ono što drugi žele za sebe, ono što vi želite za vas. Vaš izbor je samo vaš. Vaša odluka utiče na vaš život. Poštujte svoju individualnost i svoj izabrani put. Tek tada ćete moći istinski da uživate u životu, kada budete zadovoljni odlukama koje ste doneli.

Dejan Simić
HR Konsalting
Executive Search, Treninzi, Koučing
Beograd, Srbija