Pre neki dan sam na društvenim mrežama postavio rezultate neke studije na koju sam naleteo pretražujući internet. Prema studiji, rad od kuće pospešuje produktivnost.

Ne ulazeći u to da li je studija naručena, izmišljena, nameštena, tendenciozna ili istinita, tema je veoma interesantna I sveprisutna.

Pandemija korone nas je sve zatekla, šokirala, zatvorila I naterala da promenemo svoje životne navike, način rada I razmišljanja.

Reakcije na post su bile različite, burne ali pre svega masovne. I to je upravo ono što me je nateralo da se zamislim I zapitam šta je to što je potrebno za efikasan I produktivan rad od kuće? Činjenica je da će produktivnost zavisiti od brojnih faktora, od porodičnog statusa, uzrasta dece, vrste profesije, veličine kompanije za koju radimo, kao I načina na koji je taj rad od kuće organizovan od strane naših poslodavaca.

Mislim da je svima jasno da postoje profesije koje je nemoguće obavljati od kuće. Lekari, proizvodne delatnosti, transport I većina uslužnih delatnosti jednostavno nije moguća na daljinu. Zamislite samo očni pregled online ili putovanje autobusom online. Dok naučna fantastika ne postane stvarnost, o ovakvim situaticijama nema govora. No, šta je sa onim profesijama koje zaista mogu da se obavljaju online? Šta je sa onim poslovima koji mogu da se rade od kuće, gde nije potrebno fizičko prisustvo radnika.

Pristalice ovakvog načina rada, oni koji su potvrdili istinitost rezultata studije istakli su da prednosti ovakvog načina rada:

 1. Ušteda vremena – ne postoji potreba da se gubi sat, dva, tri u odlasku I dolasku s posla
 2. Nema neposredne kontrole – sami gospodarite svojim vremenom I odlučujete sami kada ćete I kako neki zadatak obaviti
 3. Nema vampire koji vam crpe vreme – nema bespotrebnih I neproduktivnih telefonskih poziva I poseta klijenata vašoj kancelariji, što vam bez nekog konkretnog rezultata samo oduzima vreme
 4. Ne morate da trpite radno okruženje koje vam ne odgovara – od neuklopljenosti u kolektiv do lose korporativne culture
 5. Manje stresa – zbog svega navedenog

S druge strane, oni kojima je rad od kuće doživljavaju kao božiju kaznu, naveli su razloge zbog kojih smatraju da je produktivnost ista ili čak drastično manja kada se radi od kuće

 1. Rastegnuti između privatnih I poslovnih obaveza – preklapanje poslovnog I privatnog vremena I prostora dovodi do toga da smo stalno u multitasking sistemu. Prekidamo, tračimo, radimo, kuvamo, spremamo, vodimo decu u školu, obavljamo poslovni sastanak itd.
 2. Radno vreme od jutra do sutra – Zbog ovog vremenskog I prostornog pokalapanja, često se dešava da zbog privatnih obaveza koje su “umetnute” u radno vreme, jer, bože moj, tu ste u kući, često se dešava se poslovne obaveze obavljaju I do kasnih večernjih sati.
 3. Uvek dostupni – Zbog stalne prisutnosti kod kuće, nekim čudom vaši prijatelji, poznanici, rodbina, komšije, smatraju sasvim normalno da vam u pola radnog vremena banu na vrata sa rečenicom “E, bio sam u prolazu pa sam svratio na kafu!”
 4. Žena, majka, kraljica – Nekako se ispostavilo da se žene nalaze u još težoj poziciji. Laptop na šporetu I nije baš idealno radno okruženje.
 5. Nedostatak osećaja da se ide na posao – “Pidžama za po kući” može biti interesantna ideja ali samo na nekoliko dana. Nakon toga, nedostatak sređivanja za posao i oblačenja poslovne garderobe počinje do te mere da smeta, da polako klizimo u depresiju.
 6. Nedostatak socijalizacije – Čovek je društveno biće I ma koliko nas naše kolege na poslu povremeno nervirale I isle na živce, jedno je sigurno – otuđenost ne utiče dobro na našu psihu.

I? Ko je u pravu? Možda će vas iznenaditi, ali obe strane su u pravu. Obe strane imaju potpuno relevantne argumente, ali ono što može olakšati grupi “protiv” funkcionisanje u uslovima rada kod kuće su određene osobine, čiji nedostatak pravi mali pakao od vaših života.

O tome koje su to osobine I zašto su baš one bitne, više u mom sledećem postu.

Dejan Simić HR Konsalting
Executive Search, Treninzi, Koučing
Beograd, Srbija